marți, 26 iulie 2011

Nou cadru legislativ pentru afacerile europene în România!

Acum doi ani, un grup de români din Bruxelles au decis sã treacã peste frustrãrile tipice românului din Diaspora şi sã realizeze o analizã asupra rolului pe care trebuie sã îl joace România în Uniunea Europeanã.

Sub brandul GrupRomânia am încercat sã vizualizãm schimbãrile sectoriale necesare în sistemul românesc pentru o mai bunã articulare la agenda comunitarã. Rolul Parlamentului naţional nu trebuie neglijat, iar dreptul la reprezentarea în negocierile comunitare trebuie valorificat la maxim. Parlamentarii români ar trebui implicaţi mai mult de către autorităţi, dar şi de către stakeholderi, Parlamentul fiind acel receptacol al intereselor legitime venite din sfera asociativă şi economică a poporului pe care îl reprezintă.

De asemnea, este îmbucurător faptul că europarlamentarii români sunt deschişi dialogului şi se arată extreme de dornici în a susţine probleme sectoriale, în special cele mai puţin abordate de media. Însă, pentru reprezentarea fundamentată şi incluzivă la Bruxelles a intereselor din România, este necesară catalizarea a doi vectori: intensificarea pe de o parte a practicii consultării stakeholder-ilor dinspre sfera instituţională şi, pe de altă parte, conştientizarea, crearea unui reflex în rândul acestora, de a urmări actualitatea legislativă europeană, de a se poziţiona, de a comunica la timp poziţiile şi de a le promova la Bucureşti şi Bruxelles în mod activ.

Public, în conferinţa organizatã recent de cãtre Clubul “România-UE” Bruxelles, am lansat primele concluzii ale cercetãrii, încercând sã rãspundem la o întrebare genericã “Cum să transformăm succesul individual al românilor din Bruxelles într-un succes de ţară?”.

Pornind de la motto-ul “Nu vrem revoluţie, vrem evoluţie”, lansãm acum o consultare publicã, iar rezultatele obtinuţe intenţionãm sã le prezentãm în luna octombrie, prin intermediul unui document cadru, numit Carte Albã. Acest material va sta la baza unei initiative legislative românesti pe care intenţionãm sã o lansãm pânã la sfarşitul acestui an. Toate acestea în speranţa unei imbunãtãţiri a cadrului legislativ în domeniul afacerilor europene în România, adaptat la realitãţiile contemporane.

Dacã existã sugestii legate de acest subiect, nu ezitaţi sã ne contactaţi direct pe email la raul.radoi@gmail.com sau info@casaeuropei.com.

Raul RÃDOI & Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: