joi, 20 octombrie 2011

Polonia ca adevărată putere europeană

Am petrecut din nou câteva zile în Varşovia, ajutându-mi colegii de la EurActiv Polonia în strategia post-Preşedenţie poloneză a Uniunii Europene.

Polonezii sunt fericiţi şi este meritul lor că poziţionarea actuală le este favorabilă. Criza se simte foarte puţin, tinerii nu vor să emigreze, iar sectorul de afaceri dezvoltă strategii sustenabile pentru o ţară care s-a alăturat Germaniei, Franţei, Marii Britanii, Italiei şi Spaniei în topul puterilor politice în UE. Un dosar fierbinte în Polonia este cel al Yuliei Tymoshenko. Polonezii văd o soluţie de compromis, în care vor rolul de mediator regional, şi asta le conferă respect.

În rest, Campionatul European de fotbal de anul viitor începe să fie tot mai palpabil, în special prin panourile publicitare prezente în oraş. Este probabil cel mai mare eveniment sportiv organizat în Polonia şi abordarea este pe măsură.

Toate acestea se întâmplă într-o ţară a Uniunii Europene care are responsabilitatea Presedenţiei UE, care a avut alegeri generale acum câteva zile. Niciun blocaj al ţării pentru formarea guvernului, nicio polarizare plină de ură a electoratului. Totul se derulează într-un calm perfect de ai impresia că eşti în ţările nordice. Şi asta dă bine la imaginea Poloniei anului 2011.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: