marți, 6 decembrie 2011

Problemele UE sau problemele cetăţenilor UE

Ultimele săptămâni au fost marcate de dialogul diplomatic intens nu doar între statele membre ale UE, ci şi cu SUA şi Asia. Principalii decidenţi din zona euro au dedicat aproape întreaga activitate restabilirii poziţiei euro pe piaţa globală, dar şi guvernanţei economice europene, managementului crizei internaţionale.

Aşa cum Vasile Puşcaş scrie într-un recent material, în acest context, Germania şi Franţa încearcă să demonstreze că sunt motorul reconstrucţiei europene. „Dacă Europa nu se va schimba rapid, istoria se va scrie fără ea". Sarkozy vede viitoarea Uniune Europeană tot ca o structură interguvernamentală, în care vor decide doar responsabilii politici şi asta e greşeala. Asta deşi s-a demostrat de atâtea ori că este nevoie de o Europă a cetaţenilor.

Cancelarul german, Angela Merkel este de părere că este esenţială construcţia unei „Uniuni a stabilităţii", adică elaborarea unei noi platforme a legalităţii europene, deci o revizuire a Tratatului de la Lisabona, care să ia în considerare atât zona euro, cât şi o intensificare a integrării în UE-27. Cancelarul spune că oamenii politici europeni şi-au pierdut credibilitatea, deoarece „nu au fost capabili să aplice regulile Pactului de Stabilitate".

Schimbarea tratatului Uniunii Europene ar putea avea loc chiar şi numai pentru 17 ţări, membrele UE din zona euro, deşi este de preferat un tratat pentru toate cele 27 de state membre ale UE, a declarat preşedintele francez Nicolas Sarkozy, în cadrul aceleiaşi întâlni.

Indiferent ce decizii vor fi luate în urma summitului european din 9 decembrie, acestea vor afecta cu siguranţă cetăţenii din toate cele 27 membre UE, nu doar pe cele din statele utilizatoare euro. Recâştigarea încrederii cetăţenilor necesită o mai mare atenţie comunicării şi implicării acestora în proiectul european.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: