luni, 30 aprilie 2012

Critici pentru liderii UE

Tot mai multe nume cu sonoritate europeană adresează critici colegilor - actualii lideri, pentru situaţia de criză în care se află Uniunea Europeană. Dacă nu de mult, Jacques Delors acuza liderii UE că sunt pe cale să ucidă construcţia europeană, iată că primul ministru luxemburghez, Jean-Claude Juncker, cu câteva luni înainte de a-şi încheia mandatul, recurge la aceeaşi metodă, însă, după cum afirma Vasile Puşcaş într-un recent material al Adevărului, “ criticismul d-lui Juncker nu este deloc demolator, ci constructiv”.

“Ca şi în cazul d-lui Delors, înseamnă că situaţia Uniunii este foarte gravă, că se impune aplicarea deciziilor şi măsurilor care să relanseze rapid construcţia şi integrarea europeană. Nu doar pentru a răspunde unor probleme economico-sociale, politico-instituţionale ale momentului, ci şi pentru a repoziţiona Uniunea Europeană în complexitatea interdependenţelor globale, în primul rând în folosul cetăţenilor europeni”, mai adăuga fostul negociator al României.

Evident, analizând situaţia din România, aceste avertismente sunt îndreptate şi asupra liderilor naţionali români, care s-au orientat mai mult asupra absorbţiei fondurilor europene, către accesarea unor “avantaje individual-clientelare”, când acestea trebuiau să reprezinte de fapt investirea în proiecte de dezvoltare social-economică a ţării şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă a cetăţenilor, în vederea definitivării procesului integrării reale europene.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: